Produkty opracowane z myślą o najbardziej wymagających klientach, którzy do swoich wyrobów potrzebują jaj w proszku i żółtka w proszku o wysokich właściwościach wypiekowych. Dedykowane dla przemysłu cukierniczego i piekarniczego. Ze względu na swoje właściwości pozwala na produkcję wyrobów o specyficznych właściwościach charakteryzujących się lepszymi parametrami w zakresie lepkości, konsystencji oraz struktury finalnego produktu.
Ze względu na częściową lub całkowitą eliminację glukozy produkt posiada następujące cechy:
- glukoza obecna w wyrobie nie wchodzi w reakcję z białkami, przez co nie powoduje spadku ich rozpuszczalności, czego wynikiem jest większa stabilność podczas przechowywania,
- większe bezpieczeństwo mikrobiologiczne wyrobu, ponieważ mikroorganizmy tracą łatwo przyswajalne źródło energii w postaci cukrów prostych,
- w trakcie przechowywania nie zachodzi reakcja Maillarda, która mimo nawet właściwych warunków, może w niewielkim stopniu zachodzić, powodując zmianę koloru, smaku i spadek rozpuszczalności,
- w przypadku wyrobów piekarniczo-cukierniczych niesłodzonych, podczas wypieku nie powstaje reakcja Maillarda, która pochodziłaby ze składników jajecznych, przez co nie powstaje nieprzewidywalny kolor lub smak.