OVOPOL Sp. z o.o. na podstawie Umowy o dofinansowanie podpisanej w dniu 29 marca 2019 roku zrealizował Projekt pt: „Wdrożenie wyników prac B+R w ramach innowacyjnej linii technologicznej celem uruchomienia produkcji nowych wyrobów w sektorze przetwórstwa jaj kurzych”, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Celem projektu jest wdrożenie wyników prac B+R w formie organizacji innowacyjnej linii technologicznej, w obrębie której możliwe będzie realizowanie produkcji nowych grup wyrobów. Realizacja inwestycji pozwoli na rozpoczęcie produkcji nowych grup wyrobów, tj. jaja kurze w proszku odcukrzone, żółtko jaj kurzych w proszku odcukrzone, stabilizowane żółtko jaj kurzych w proszku, stabilizowane żółtko jaj kurzych w proszku z dodatkami.
Dzięki wdrożeniu wyników badań Wnioskodawca zamierza osiągnąć wzrost konkurencyjności, a tym samym rozwój Spółki w branży spożywczej w kraju i zagranicą. Projekt przyczyni się do wzmocnienia pozycji oraz podniesienia innowacyjności.
Niniejszy projekt wpisuje się w strategię Spółki ukierunkowaną na wprowadzanie wysoko zaawansowanych i innowacyjnych rozwiązań technicznych.
Wysoka specjalizacja oraz ciągła modernizacja i inwestycje dają perspektywę na dalszy rozwój i produkcję nowych wyrobów, które spełnią wysokie oczekiwania klientów
Wdrożenia wymagało poniesienia nakładów inwestycyjnych w zakresie budowy dedykowanej linii produkcyjnej umożliwiającej wytwarzanie nowych produktów.
Ideą tej inwestycji jest sprostanie wyzwaniom rynków, krajowego i światowego, w zakresie oczekiwań klientów względem wyjątkowych właściwości odcukrzonych produktów na bazie jaj. Rynek oczekuje, że będą one odpowiadały na trendy żywieniowe, w tym odnoszące się do eliminowania z żywności substancji uznawanych za niekorzystne.