OVOPOL Sp. z o.o. na podstawie Umowy o dofinansowanie podpisanej w dniu 29 marca 2019 roku realizuje Projekt pt.: „Wdrożenie wyników prac B+R w ramach innowacyjnej linii technologicznej celem uruchomienia produkcji nowych wyrobów w sektorze przetwórstwa jaj kurzych” (nr POIR.03.02.01-08-0004/18) w ramach Osi priorytetowej nr 3: Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach (Działanie nr 3.2 Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R; Poddziałanie nr 3.2.1 Badania na rynek) Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 - 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (dalej: EFRR).
Przedmiotem projektu jest wprowadzenie na rynek (krajowy i zagraniczny) znacząco ulepszonych produktów Wnioskodawcy (tj. jaja kurze w proszku odcukrzone, żółtko jaj kurzych w proszku odcukrzone, stabilizowane żółtko jaj kurzych w proszku, stabilizowane żółtko jaj kurzych w proszku z dodatkami), które będą wynikiem przeprowadzonych samodzielnie przez Spółkę oraz zleconych prac B+R. Wdrożenie wyników badań nastąpi w formie organizacji innowacyjnej linii technologicznej, w obrębie której możliwe będzie realizowanie produkcji nowych grup wyrobów.
Planowane do osiągnięcia efekty to wzrost konkurencyjności, a tym samym rozwój Spółki w branży spożywczej w kraju i zagranicą. Projekt przyczyni się do wzmocnienia pozycji oraz podniesienia innowacyjności. Niniejszy projekt wpisuje się w strategię Spółki ukierunkowaną na wprowadzanie wysoko zaawansowanych i innowacyjnych rozwiązań technologicznych oraz specjalistycznych produktów.
- Wartość projektu: 45 693 450,00 PLN
- Wartość kosztów kwalifikowanych: 37 125 000,00 PLN
- Wartość dofinansowanie z EFRR: 16 706 250,00 PLN
- Lata realizacji projektu: 2019-2021.
Osoba kontaktowa: Wioletta Raj
Kontakt: 507 019 474, w.raj@ovopol.pl
Aktywne linki instytucji oraz poświęcone programowi, z którego realizowany jest projekt: